NIE dla delfinarium w Mszczonowie

NIE dla delfinarium - podpisz petycję

Podpisuję petycję przeciwko utworzeniu delfinarium w Mszczonowie. Utworzenie tego delfinarium może otworzyć drogę do budowy kolejnych takich ośrodków w naszym kraju. Miejsce delfinów jest w naturze, a nie w niewoli. Oficjalnie za powód powstania planów budowy delfinarium w Mszczonowie podaje się delfinoterapię. Tymczasem nie ma żadnych bezsprzecznych dowodów na to, że delfinoterapia jest bardziej skuteczną terapią od innych terapii z użyciem zwierząt.

Cel: 2,147,483,647

Tyle osób już podpisało petycję

Ostatnio poparli nas:

Kasia (Warszawa)
Klaudia (Sadlinki)
Izabela (Wrocław)
Katarzyna (Gliwice)
Alicja (Rzeszów)
Halina (BIELSKO-BIAŁA)
Krystyna (Płośnica)
Paweł (Olsztyn)
Paweł
Małgorzata (Olsztyn)
Dołącz do nich

Pokaż, że los delfinów, tych wyjątkowych morskich ssaków, nie jest Ci obojętny!

Podpisz petycję i pomóż zapobiec utworzeniu delfinarium w Mszczonowie, pierwszego takiego ośrodka w Polsce. Utworzenie delfinarium w Mszczonowie może otworzyć drogę do budowy kolejnych takich ośrodków w naszym kraju. Jeśli uważasz, że miejsce delfinów jest w naturze, a nie w niewoli, zachęć do podpisania także swoich znajomych i rodzinę.

Wszystkie zebrane podpisy przekażemy:
- Ministerstwu Środowiska
- Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Warszawie
- Mazowieckiemu Inspektoratowi Weterynarii
- inwestorom
- władzom gminy Mszczonów

DLACZEGO uważamy, że planowane delfinarium w Mszczonowie nie powinno powstać?
Przetrzymywanie delfinów w niewoli, w sztucznej morskiej wodzie, w betonowych lub plastikowych zbiornikach dla celów komercyjnych pokazów nie powinno mieć miejsca. Wysoka śmiertelność i krótkie życie waleni w takich ośrodkach powoduje, że jako WWF Polska stoimy na stanowisku, że do ośrodków hodowlanych nie powinno dziś trafiać więcej delfinów. W naturze delfiny dożywają nawet 50 lat, w niewoli umierają często już po kilku. Delfiny to zwierzęta o wyjątkowej inteligencji.

Badania nad zachowaniem delfinów potwierdzają, że mają one doskonałą pamięć, potrafią modyfikować zachowanie w wyniku wcześniejszych doświadczeń, rozumieją nie tylko pojedyncze słowa czy znaki, ale również złożone konstrukcje zdaniowe. Są świadome swoich zachowań. Mają bardzo rozbudowane i złożone więzi socjalne. Dlatego też, przetrzymywanie ich w niewoli dla celów rozrywkowych, komercyjnych, czy paramedycznych nie powinno mieć miejsca.

Utworzenie delfinarium w Mszczonowie stworzyłoby w Polsce precedens zachęcający do tworzenia takich placówek. Tymczasem coraz więcej krajów wprowadza zakaz przetrzymywania w niewoli waleni w celach komercyjnych. W Unii Europejskiej takie zakazy wprowadziły już Cypr i Słowenia.

WSPIERAMY tylko te ośrodki hodowli zwierząt, które są akredytowane i spełniają krajowe oraz międzynarodowe standardy i których działalność jest związane z edukacją społeczeństwa, a także ochroną najbardziej zagrożonych gatunków. W ośrodku w Mszczonowie dobro zwierząt będzie zależne od wygenerowanego zysku. Na świecie takich przedsięwzięć nie traktuje się za autentyczne dla programów wsparcia ochrony waleni. Delfiny będą skazane na przetrzymywanie w głębi lądu, z dala od wód morskich i oceanicznych, w których występują w naturze.

Uwzględniając zalecenia ekspertów zajmujących się ochroną oraz dobrostanem delfinów pomysł sprowadzania delfinów do Polski, w tym przypadku do Mszczonowa powinien zostać porzucony. Zamiast wydawania ogromnych kwot na takie inwestycje, można wesprzeć rozwój sieci nowych i już istniejących ośrodków rehabilitacji zwierząt rodzimych dla naszej przyrody.

Oficjalnie za powód powstania planów budowy delfinarium w Mszczonowie podaje się delfinoterapię. Według ekspertów nie ma jednak żadnych bezsprzecznych dowodów na to, że delfinoterapia jest bardziej skuteczną terapią od innych terapii z użyciem zwierząt.