NIE dla delfinarium w Mszczonowie

NIE dla delfinarium - podpisz petycję

Podpisuję petycję przeciwko utworzeniu delfinarium w Mszczonowie. Utworzenie tego delfinarium może otworzyć drogę do budowy kolejnych takich ośrodków w naszym kraju. Miejsce delfinów jest w naturze, a nie w niewoli. Oficjalnie za powód powstania planów budowy delfinarium w Mszczonowie podaje się delfinoterapię. Tymczasem nie ma żadnych bezsprzecznych dowodów na to, że delfinoterapia jest bardziej skuteczną terapią od innych terapii z użyciem zwierząt.

Cel: 2,147,483,647

Tyle osób już podpisało petycję

Ostatnio poparli nas:

Edyta (Łomianki)
Monika (Toruń)
Monika (Kraków)
Paulina (Radom)
Dominika (Lublin)
Karolina
Paweł (Tomaszów Lubelski)
Dominika (Bydgoszcz)
Katarzyna (Kraków)
agnieszka
Dołącz do nich

Pokaż, że los delfinów, tych wyjątkowych morskich ssaków, nie jest Ci obojętny!

Podpisz petycję i pomóż zapobiec utworzeniu delfinarium w Mszczonowie, pierwszego takiego ośrodka w Polsce. Utworzenie delfinarium w Mszczonowie może otworzyć drogę do budowy kolejnych takich ośrodków w naszym kraju. Jeśli uważasz, że miejsce delfinów jest w naturze, a nie w niewoli, zachęć do podpisania także swoich znajomych i rodzinę.

Wszystkie zebrane podpisy przekażemy:
- Ministerstwu Środowiska
- Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Warszawie
- Mazowieckiemu Inspektoratowi Weterynarii
- inwestorom
- władzom gminy Mszczonów

DLACZEGO uważamy, że planowane delfinarium w Mszczonowie nie powinno powstać?
Przetrzymywanie delfinów w niewoli, w sztucznej morskiej wodzie, w betonowych lub plastikowych zbiornikach dla celów komercyjnych pokazów nie powinno mieć miejsca. Wysoka śmiertelność i krótkie życie waleni w takich ośrodkach powoduje, że jako WWF Polska stoimy na stanowisku, że do ośrodków hodowlanych nie powinno dziś trafiać więcej delfinów. W naturze delfiny dożywają nawet 50 lat, w niewoli umierają często już po kilku. Delfiny to zwierzęta o wyjątkowej inteligencji.

Badania nad zachowaniem delfinów potwierdzają, że mają one doskonałą pamięć, potrafią modyfikować zachowanie w wyniku wcześniejszych doświadczeń, rozumieją nie tylko pojedyncze słowa czy znaki, ale również złożone konstrukcje zdaniowe. Są świadome swoich zachowań. Mają bardzo rozbudowane i złożone więzi socjalne. Dlatego też, przetrzymywanie ich w niewoli dla celów rozrywkowych, komercyjnych, czy paramedycznych nie powinno mieć miejsca.

Utworzenie delfinarium w Mszczonowie stworzyłoby w Polsce precedens zachęcający do tworzenia takich placówek. Tymczasem coraz więcej krajów wprowadza zakaz przetrzymywania w niewoli waleni w celach komercyjnych. W Unii Europejskiej takie zakazy wprowadziły już Cypr i Słowenia.

WSPIERAMY tylko te ośrodki hodowli zwierząt, które są akredytowane i spełniają krajowe oraz międzynarodowe standardy i których działalność jest związane z edukacją społeczeństwa, a także ochroną najbardziej zagrożonych gatunków. W ośrodku w Mszczonowie dobro zwierząt będzie zależne od wygenerowanego zysku. Na świecie takich przedsięwzięć nie traktuje się za autentyczne dla programów wsparcia ochrony waleni. Delfiny będą skazane na przetrzymywanie w głębi lądu, z dala od wód morskich i oceanicznych, w których występują w naturze.

Uwzględniając zalecenia ekspertów zajmujących się ochroną oraz dobrostanem delfinów pomysł sprowadzania delfinów do Polski, w tym przypadku do Mszczonowa powinien zostać porzucony. Zamiast wydawania ogromnych kwot na takie inwestycje, można wesprzeć rozwój sieci nowych i już istniejących ośrodków rehabilitacji zwierząt rodzimych dla naszej przyrody.

Oficjalnie za powód powstania planów budowy delfinarium w Mszczonowie podaje się delfinoterapię. Według ekspertów nie ma jednak żadnych bezsprzecznych dowodów na to, że delfinoterapia jest bardziej skuteczną terapią od innych terapii z użyciem zwierząt.